Jak hodować i pielęgnować koszatniczki – wskazówki

Koszatniczka to gryzoń z rodziny koszatniczkowatych. Najpopularniejszy gatunek tych gryzoni nosi nazwę koszatniczka pospolita.  Naturalnym środowiskiem tych gryzoni są tereny Chile, a tak dokładniej tereny obejmujące wybrzeża Oceanu  Spokojnego i zbocza Andów. W Chile jednak nikt nie traktuje koszatniczek jako przyjaznych gryzoni. Co więcej – są one tam tępione i bardzo często giną od działań ludzkich. Na tamtejszych ziemiach występuje największa liczba tych gryzoni. To ma kluczowe znaczenie dla takiego zachowania. Drugim szkopułem jest fakt, że koszatniczka pospolita niszczy uprawy i zbiory ludzi. Dlatego jest w Chile tak bardzo prześladowana. Ciekawostką jest to, że w Polsce rejestruje się obecność dzikich przedstawicieli rodziny koszatniczkowatych.

Jak poznać koszatniczkę?

            Gryzoń tego pokroju jest bardzo charakterystyczny ze względu na swoją nieprzeciętną budowę. Smukła budowa, nieowłosione, spiczaste uszy i zaokrąglony pysk. To cechy najbardziej charakterystyczne, które od razu rzucają się w oczy. Ubarwienie koszatniczek jest jednolite i wpada w odcienie brązu. W kwestii ogona nadal jednak panują spory i niedomówienia. Możemy spotkać gryzonie z tej rodziny z ogonem oraz bez. Dlaczego tak jest? Ponieważ koszatniczka w przypadkach ekstremalnego zagrożenia zrzuca ogon, który nie odrasta. Dlatego spotyka się niekiedy gryzonie z tego gatunku bez ogona. To znak, że dany gryzoń przeszedł dawniej bardzo stresującą przygodę i uszedł z życiem, ale pozostał bez ogona.

koszatniczka
Źródło zdjęcia: Pixabay.com

Długość życia i inne dane

            Koszatniczki mogą żyć bardzo długo. Warunek jest jednak jeden – muszą być pod stałą opieką. Hodowlane odmiany, które przechowywane są w dobrych warunkach żyją od 5 nawet do 8 lat. Dzikie koszatniczki bardzo często nie dożywają nawet kilku miesięcy. Najdłużej dzikie gryzonie z tej rodziny żyją 4 lata. Różnica jest zrozumiała. Człowiek izoluje koszatniczkę, żywi ją i w razie problemów zawozi do weterynarza. W przypadku dzikich zwierząt są one zdane same na siebie i to bardzo często jest dla nich śmiertelne.  Dorodne koszatniczki osiągają masę nawet 300 gramów. Nie są to więc najmniejsze gryzonie na kuli ziemskiej.

Hodowla i jedzenie

            Koszatniczki do hodowli trafiły z jednego, bardzo prostego względu. Odkryto, że to doskonały gryzoń do przeprowadzania badan nad cukrzycą. Jest on bowiem podatny na insulinę, która towarzyszy każdemu człowiekowi choremu na cukrzycę. Dzięki temu ten typ gryzonia zadomowił się nie tylko w laboratoriach, ale także i prywatnych domach. Jednak nie wszystkie odmiany żyją w takich komfortowych warunkach i nie wszystkie mogą liczyć na przytulną klatkę ze specjalnymi wiórkami i codziennym świeżym sianem. Koszatniczka są roślinożerne, a więc nie pogardzą sianem, trawą oraz innymi roślinami. W naturalnym środowisku dzika koszatniczka zje również korę i liście, których na drzewach jest pod dostatkiem. Jak już wspomniano – te gryzonie są zmorą dla rolników. Bardzo często niszczą uprawy, dlatego w Chile są tak bardzo prześladowane przez człowieka. Uwaga dla wszystkich hodowców koszatniczek. Pod żadnym względem nie wolno wykorzystywać siana jako ściółki w hodowli. Siano musi być świeże. Wyściółka jest natomiast drewnopochodny granulat, czyli specjalne wiórki imitujące drewniane środowisko. Czego nie można podawać koszatniczkom?

– cukierków i słodyczy

– nadmiernej ilości węglowodanów

– owoców, które działają podobnie, jak słodycze

koszatniczka
Źródło zdjęcia: Pixabay.com

Można rzec, że dieta tych gryzoni jest bardzo restrykcyjna. Jednak wspomniana podatność na insulinę powoduje, że koszatniczka po spożyciu czegokolwiek słodkiego może po prostu umrzeć. Dzikie gryzonie trzymają się więc z dala od owoców oraz od wszystkiego, co jest słodkie. W hodowli natomiast instynkt dzikiego zwierzęcia się zatraca i koszatniczka po prostu zje to, co podaje jej hodowca. To człowiek w tej chwili odpowiada za hodowlane zwierzę. Dlatego trzeba przestrzegać tych zasad, aby nie uśmiercić własnego gryzonia.  Zamiast słodyczy i owoców koszatniczki lubią warzywa. Marchewka, pietruszka oraz inne świeże, ale stosunkowo suche warzywa.