Nie jest prawdą, iż barszcz czerwony to potrawa typowo świąteczna, którą jemy z reguły podczas Wigilii bądź większych rodzinnych spotkań okolicznościowych. W rodzinach, w których obyczaj spożywania obiadów z dwóch dań wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stołach nie tylko w formie zupy, lecz także jako dodatek do innych dań.
Barszcz czerwony – pasuje do pasztecików z mięsnym farszem i do kartofli
Wydaje się, że barszcz czerwony to banalny do przygotowania wywar z buraków, który w rzeczywistości nie jest dość pożywną potrawą. Tymczasem właśnie jego trochę słodkawy, a zarazem kwaskowy aromat powoduje, że rewelacyjnie stapia się on z innymi smakami. Lubianych dodatków do barszczu czerwonego jest multum – niektórzy wrzucają do niego uszka z kapustą, mięsem bądź grzybami, pozostali preferują w nim ziemniaki, kawałki kiełbasy i jajo na twardo. Barszcz czerwony to klasyczne danie obiadowe, lecz też smaczna przekąska albo kolacja na ciepło – gorąca szklanka tej zupy idealnie pasuje do chrupkiego krokiecika z grzybami lub bułeczki drożdżowej z mięsnym farszem.
Wypada zaznaczyć, że barszcz czerwonyjest zupą nietuczącą, o ile nie dodano do niego śmietany. Danie to uważane jest za zdrowe, bo dostarcza organizmowi witaminy z grupy B i witaminę C, mangan, kwas foliowy, a także dużo żelaza, toteż rekomenduje się je anemikom. Tymczasem ze względu na to, że fundamentem tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a jednocześnie nierzadko spożywa się ją z dodatkami zawierającymi ogromne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać cukrzycy.
Barszcz czerwony smakuje wybornie na zakwasie z buraków kiszonych!
Nie ma kanonicznego przepisu na barszcz czerwony – każdy szef kuchni korzysta z własnych ulubionych dodatków i inaczej doprawia tę zupę. Jedni lubią barszcz na ostro z dużą ilością pieprzu, pozostali dodają do niego troszkę cukru, aby wydobyć naturalny słodkawy aromat buraka. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, jeśli szykuje się go na zakwasie. Zupa na zakwasie z kwaszonych buraków ma mocniejszy, kwaśny posmak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistą czerwoną barwą, a na dodatek zawiera więcej kluczowych minerałów i witamin. Taki zakwas z kiszonych buraków można rzecz jasna przyszykować osobiście, jednak okres fermentacji – zależnie od panujących w mieszkaniu warunków – trwa minimum 7 dni. Jeśli jednak raptem najdzie cię ochota na to danie, w żadnym razie nie musisz tyle na nie czekać – po prostu kup butelkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie albo online.
Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]