Kup kiszonki z warzyw.
Kiszonki z warzyw są tak silnie związane z polską kuchnią, że sądzimy, iż jest to wyłącznie słowiański smakołyk, nieczęsto przygotowywany w innych częściach świata. Jednak kiszone przetwory z warzyw lubiane są nie tylko na terenie Europy, ale również w Ameryce Południowej i Północnej oraz w Azji.
Kiszonki – zdrowe produkty na naszym stole
Badacze historii potwierdzili, że proces konserwowania żywności przez ich przechowywanie w solance, w soli albo w zlewie z octu, znany jest ludzkości od ponad 4 tysiące lat. Technika ta najprawdopodobniej nie została opracowana w Europie, a na terytorium antycznej Mezopotamii. Pokarm poddany fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, ponieważ niska kwasowość roztworu, w którym się go zanurza, blokuje rozmnażanie się bakterii powodujących gnicie. Parę wieków wstecz był to perfekcyjny sposób, aby przedłużyć czas zdatności do spożycia mięsa, ryb oraz warzyw nawet o kilka miesięcy. W rezultacie pojawiła się tradycja szykowania m.in. kiszonek warzywnych z myślą o miesiącach zimowych. Kiszone przetwory od zarania swojej obecności znane są z własności prozdrowotnych, co naturalnie jest prawdą. Cechują się one m.in. dużą zawartością witaminy C, dlatego też żeglarze statków, które zaopatrzone zostały w kwaszonki, sporadycznie chorowali na szkorbut. Co interesujące, w języku polskim kwaszonki warzywne nazywa się na co dzień “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… karma objętościowa dla zwierząt np z grochu lub owoców dyni.
Smak kiszonek warzywnych różni się w rozmaitych krajach świata
Najczęściej spotykanym warzywem kwaszonym jest ogórek, który jest używany w kuchni generalnie w większości zakątków świata, również w Stanach zjednoczonych oraz w Kanadzie, gdzie ten rodzaj przetworów warzywnych nie jest zbyt popularna. Lecz ogórki kiszone są tam bodaj niesłychanie lubianym uzupełnieniem hot-dogów, hamburgerów oraz kanapek. W naszym kraju obok ogórka, bardzo popularne są kiszone buraczki i kapusta, których używa się do przygotowania surówek oraz zup. Ale nie tylko te warzywa da się kisić. W innych regionach świata kisi się m.in. czosnek, bakłażany, a także owoce (np. śliwki), a niekiedy nawet jaja.
Ocet i Solanka wpływają na teksturę oraz smak warzyw, dając im kwaśność i chrupkość. Domowe kwaszonki nie tylko z warzyw, na przestrzeni lat stały się fundamentem lub znaczącym dodatkiem do tysięcy dań lokalnych. Należy wiedzieć, że smak kiszonych przetworów może być inny w poszczególnych rejonach świata, gdyż jest on zależny od dodatków do zalewy, które stosuje się w trakcie kwaszenia. Dlatego też ogórek przygotowany podług tradycyjnego polskiego przepisu, nie będzie smakował tak samo jak ten zakiszony np. w USA.
Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]