Chcesz kupić żurek polski? Sprawdź artmankiszonki.pl/pl/c/Zurki-i-barszcze-biale/12.
Ostatnio rzadko już zjadamy obiady z dwóch posiłków. Z powodu ciągłego braku czasu, a przez to pragnienie ekspresowego najedzenia się, raz za razem rezygnujemy z zup na rzecz posiłków kiedyś podawanych zazwyczaj jako to większe danie. Lecz typowo polskie zupy, takie jak żurek i barszcz biały, będą nam towarzyszyć jeszcze długo. Nawet jeśli osobiście przygotowujemy je już tylko okazjonalnie, to nieprzerwanie stanowią one stałą pozycje w ofercie restauracji oraz gospód z rodzimą kuchnią, jak również są obligatoryjnie stawiane na stołach w czasie obiadów wielkanocnych i bożonarodzeniowych.
Barszcz biały to nie żurek – Czy żurek i barszcz biały to ta sama zupa?
Jeśli spyta się Słowianina o zupę przygotowywaną na zakwasie z mąki, to natychmiast przytoczy on albo barszcz biały albo żurek. Mnóstwo osób wręcz nie rozróżnia, iż to dwa odmienne dania, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem tradycyjnie żurek przyrządza się na zakwasie mąki żytniej, zaś barszcz biały – na zakwasie na mące pszennej. To jednakże nie jedyna rzecz, która różni te zupy, choć warto wyraźnie zaznaczyć, że nie ma jednej kanonicznej receptury na barszcz biały i kolejnej na żurek. Sztuka kulinarna jest wszak sztuką, a każda potrawa jest odbiciem osobistych upodobań oraz umiejętności kucharza. Co jednak da się wskazać to fakt, że w barszczu białym zwykle znajduje się więcej grzybów oraz warzyw. Barszcz zabiela się też najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu z mąki można wykorzystać sok kapusty kwaszonej albo z ogórków kiszonych. Natomiast z żurkiem sprawa jest nieco bardziej skomplikowana, gdyż w ramach tej grupy zup wydziela się trzy rodzaje:
– niezbyt gęsty, lekki żurek, zabielany szczodrze śmietaną i doprawiany dużą ilością majeranku, serwuje się go zwykle z jajkiem oraz chlebem;
– zawiesisty, kwaskowaty żur przygotowywany zwykle z pokaźną ilością czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, serwowany z kartoflami;
– oraz zalewajkę – a więc zupę, w której kostki ziemniaków gotuje się na zakwasie chlebowym bądź żytnim.
Zakwas na żurek albo barszcz biały można kupić
Przyrządzanie zakwasu na wypunktowane powyżej zupy nie jest skomplikowane, aczkolwiek nie zawsze pierwsze podejście kończy się sukcesem. W literaturze kulinarnej zamieszczono mnóstwo przepisów na zakwas, z których można skorzystać. Stosując jednakże samodzielnie zrobiony zakwas powinno się zaplanować przyrządzanie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. W związku z tym, gdy chrapka np. na żurek najdzie was bez ostrzeżenia, polecamy wykorzystać gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, wystarczających na przyrządzanie obiadu dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych internetowych, jak i stacjonarnych, bez przeszkód kupimy zakwasy z mąki pszennej oraz żytniej, na bazie których przyrządzimy wyśmienity barszcz biały i żurek śląski albo staropolski.
Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]