Robienie zakupów Wszystko o zdrowiu Żywność

Korzyści ze spożywania soku z kiszonej kapusty i z buraków

Potrzebujesz soku z kapusty? Zobacz tutaj.

Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znów wracają do menu Polaków. Do kapusty i buraków dołączają także nowe, przedtem mniej znane warzywa oraz owoce. Pisząc o zdrowotnych atutach fermentowanego jedzenia nie sposób zapomnieć również o napojach takich jak kefir, kwas chlebowy albo rozmaitego rodzaju soki i zakwasy z kwaszonych jarzyn. Zwłaszcza te ostatnie są godne zainteresowania – pomagają w łatwy i szybki sposób dostarczyć naszemu ciału substancje niezastąpione dla jego poprawnego działania.

Sok z kiszonych buraków i kapusty – co w nich znajdziemy?

Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający mnóstwo związków oddziałujących korzystnie na nasze samopoczucie. Najistotniejszym komponentem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za fermentację. Sok z buraków, kapusty czy inny kwaszonek to też świetne źródło witamin. Na uwagę zasługuje w szczególności duża zawartość witaminy C – zaledwie 150 ml tych soków dostarcza jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek powinno się również pić ze względu na zawartość witamin z grupy B, witaminy K i E, a także wysokie nasycenie solami mineralnymi.

Sok z kiszonych buraków – czemu powinno się go spożywać?

Sok z kiszonych buraków, ogórków czy kapusty, z powodu zawartości bakterii fermentacji mlekowej pozytywnie oddziałuje na pracę jelit oraz nasz układ odpornościowy. Dodatkowo liczne witaminy poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą symptomy cukrzycy, szkorbutu i depresji, jak również pomagają walczyć ze zmęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki winny oprócz tego sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak np. niestrawność czy wrzody żołądka. Wzmacniają one także apetyt i działają osłonowo podczas leczenia antybiotykami i pobudzają apetyt.

Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]

Similar Posts