Robienie zakupów Wszystko o zdrowiu Żywność

Sok z kiszonek – zdrowie w butelce

Znajdź sok z kiszonej kapusty.

Z kwaszonek korzysta się w polskiej kuchni od wieków. Ostatnio jednak często wspomina się również ogromne zalety zdrowotne soków z kwaszonych warzyw, zwłaszcza z buraków oraz kapusty. To wręcz tzw. super żywność, która coraz częściej pojawia się na półkach sklepowych w alejkach z przetworami.

Sok z kiszonej kapusty – składniki odżywcze i właściwości

Chyba każdy z nas w dzieciństwie pił sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie na własną rękę przygotowywały kiszoną kapustę według rodzinnych przepisów, a po spożyciu całej kapusty nierzadko przynosiły swoim wnusiom kubeczek z sokiem, tłumacząc, że napój jest niezwykle zdrowy, aczkolwiek nie wszystkim smakuje. I miały rację! Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa bomba witaminowa! Zawiera on ogromne ilości witaminy A, C, E oraz witamin z grupy B, jak również rozmaite minerały, jak np. potas, żelazo i miedź. Wielu ludzi miewa problem z przywyknięciem do kwasowego posmaku tego soku, lecz powinnyśmy wypijać go cyklicznie, bo działa on grzybo- i bakteriobójczo, eliminuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu oraz ma dobry wpływ na pracę jelit, więc w efekcie może wspierać proces odchudzania. Przede wszystkim natomiast pomaga uzupełnić brak kwasu askorbinowego, co podnosi odporność organizmu i zapobiega przeziębieniom. Ze względu na zawarte w nim żelazo sok z kapusty kiszonej poleca się również anemikom. Rzecz jasna, nawet ze zdrowym napojem nie wolno przesadzać – zaleca się spożywać nie więcej niż jeden kubeczek soku na dzień.

A może kiszony sok z buraka?

Sok z kwaszonych buraków jest drugim popularnym sokiem, który wykorzystujemy od zawsze do gotowania, a który konsumujemy także jako zdrową przekąskę. Zawiera on wiele witamin i ma własności przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz antyseptyczne. Sok ten podnosi odporność: redukuje poziom cholesterolu we krwi, dobrze wpływa na przemianę materii, a jednocześnie podnosi koncentrację. Pomimo że buraki cechują się sporą zawartością cukrów, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być pity przez cukrzyków. Nie poleca się jednakże jego konsumpcji kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią, jak również osobom cierpiącym na choroby nerek lub reumatyzm.

Jeżeli nie masz czasu, żeby przygotowywać soki z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie albo założyć na nie zamówienie online w sklepie internetowym producenta. Miej jednakże na uwadze, że tego typu soki trzeba składować w chłodzie.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Similar Posts